fannyinaustralia.blogg.se

Följ mitt äventyr Down Under

Shit just got real

Kategori: Allmänt

Grannen nedanför överraskades ikväll av den här "sötnosen". Började nästan tro att det bara fanns söta kängurur som hoppade omkring här, men nu verkar det riktiga Australien visa sig. Jag och min rumskompis Jackie funderar på att börja hemskolning så vi slipper gå den läskiga vägen till Uni. Vägen passerar en sjö, en mindre "skog" och något träskliknande - idealistisk för massor av läskiga varelser. Tydligen är det en brun orm som man ska passa sig extra mycket för. Den här verkar dock vara av någon annan typ. "Wait.. it isn't brown though, you won't die... that fast."- som en kille kommenterade fotot på facebook. Tack och lov, nu känns det mycket tryggare! INTE. 
 
God natt, nu ska jag försöka slingra mig från datorn och drömma om... Vattenslangar. 
 
 
 
 

En ny vecka i paradiset

Kategori: Allmänt

Efter en mysig helg som bjöd på födelsedagsfest i fredags, ett besök på stranden i lördags och BBQ igår, väntar nu en hektisk vecka med mycket plugg. Jag har en rapport-inlämning på fredag i kursen ”Creative Advertising” och ett prov i kursen ”International Communication” samma dag. Jag är egentligen inte så orolig över rapporten med tanke på att jag spenderat tre år i Halmstad med att skriva rapporter och uppsatser. Men det här är ändå annorlunda. Det är svårt att veta vad de förväntar sig av en, särskilt eftersom jag tycker att instruktionerna är ganska bristfälliga. Även att det ska skrivas på engelska. Rapporten är 20 procent av betyget så det gäller ju ändå att göra hyfsat bra ifrån sig. Provet på fredag är jag skräckslagen inför! Vi gjorde ett ”test-prov” förra veckan där jag fick underkänt (med god marginal). Dock helt oförberedd… Men jag brukar ju lyckas klara mig, så det ska jag nog göra den här gången också!

Nu ska jag och min rumskompis Aaron strax ta en promenad till mataffären och handla lite. Jag ska även passa på att betala min hyra för några veckor framöver. Fick ett mail idag att jag glömt betala den i fredags. Hoppas inte de ger mig något straff! Skura poolen eller något… Eller en extraavgift, ännu värre! Efter det ska jag nog försöka hitta pluggmotivationen i en riktigt stor kopp kaffe. Även om dammsuga nästan känns mer lockande just nu… Och som alla vet så älskar jag ju verkligen att dammsuga! Märkligt det där, blir alltid väldigt inspirerad att städa när jag vet att jag borde plugga. Ser sådant som jag aldrig skulle ha lagt märke till annars, till exempel att kläderna ligger lite ostrukturerat i garderoben, eller att spegeln ser lite dammig ut... 

 

Lyckades ta en bild på festen i fredags 

Lite bilder från lördagens besök på Mooloolaba beach

 

 

It was a happy chicken!

Kategori:

Hönorna verkar vara äggstra lyckliga här i Australien.

Dinner student style

Kategori: Allmänt

Havregrynsgröt till frukost och middag - super exciting, som min roomie Aaron sa. Men jag gillar det. Hade en hel vecka när jag bodde i Halmstad när jag nästan bara åt havregrynsgröt, till frukost, lunch och middag. Hade något konstigt sug efter havre (?). Har lite sådana känningar nu igen, kanske håller på att förvandals till en Ponny! Det går ju trots allt att variera tillbehören, blåbär, banan, nötter, olika frön - ja vad som! Min plånbok misstycker inte heller! Jag förstår att mamma kommer bli mörkrädd när hon läser detta.... Lugn, jag äter ett ägg då och då! 
 
Nu är vecka fyra avklarat på Uni och jag har högvis med plugg att genomföra. Det är fortfarande lite svårt att hänga med på lektionerna, men det börjar bli bättre. Har i alla fall inte lika svårt för den australiensiska dialekten längre. Dock bävar jag lite för att skriva den första uppsatsen som ska in nästa vecka.. Att skriva på engelska är en helt ny upplevelse för mig.
 
Idag är det fredag, vilket betyder att det var torsdag igår... Torsdagar betyder "Uni-night", kvällen då alla festar här. Jag tog det dock lugnt eftersom jag hade skola klockan 8 imorse. Ikväll vankas det däremot party... Tror jag. 
 
Här är min nya kärlek som följer mig var jag än går! (Kaffet på skolan kostar en förmögenhet och smakar inte ens gott)

Svininfluensan och farliga fåglar

Kategori: Allmänt

Tydligen har folk insjuknat i svininfluensan här i området. Mer specifikt om personer på skolan fått det vet jag inte, men de har varnat oss och sagt att personer med förkylningar ska stanna hemma. Symptomen för svininfluensan kan liknas vid förkylningssymptom har jag förstått... Till exempel hosta, vilket alla på hela skolan tycks ha. Under lektionerna sitter säkert hälften av alla studenter och snorar och hostar (även jag). Det känns ju inte så jättetrevligt att veta att detta härjar här! Dock tog jag vaccin mot det hösten 2009, men har ingen aning om huruvida det skyddar mig fortfarande... (?) Det hade kanske varit bra information att få ta del av när man fick vaccinet! Hur som helst så hoppas jag att jag ska slippa undan. 
En tjej som jag gör ett projekt med i skolan har insjuknat i magsjuka, vilket också tydligen går på skolan just nu. Och en svensk tjej har legat på sjukhus en vecka med med inflammerad blindtarm. Det verkar med andra ord vara mycket på gång just nu! Bäst att låsa in sig på rummet och vänta tills kusten är klar (?). 
 
Idag såg jag den TREDJE spindeln sedan jag kom hit för över en månad sedan. Man har ju blivit varnad och uppskrämd över alla farliga djur som ska finnas här, speciellt ormar och spindlar. Men ännu har jag inte sett en enda orm och alltså bara tre spindlar. Den första spindeln jag stötte på var i duschen, vilken jag kallblodigt dödade. Kanske inte jättesmart att döda spindlar hux flux här i Australien, men jag kände mig modig. Däremot har jag fått lära mig att det egentligen är fåglar man ska passa sig för här borta! Det finns några svartvita i samma storlek som en kråka, som ska vara riktigt aggressiva, särskillt när de fått sina ungar. De dyker ner och attackerar ens huvud! I september ska man vara särskillt på sin vakt... Jag har sett flera cyklister med långa antenner på sina hjälmar som fungerar som skydd mot fåglarna. Alltså är detta ett riktigt seriöst problem, inget att ta för enkelt på! 
 
Idag gick jag otroligt nog upp klockan 06.00 och tog en rejäl powerwalk, något som de som känner mig säkert häpnas över. Jag värderar ju sömn ganska högt... Särskillt på morgonen. Jag måste dock erkänna att det var riktigt skönt. Dagen har tack vare detta varit oändligt lång. Skola 09.00-10.00 och sedan en "håltimma" tills klockan 16.00 gjorde att jag hann med att plugga, sola, sova (i två omgångar) och sedan gå i skolan tre timmar till klockan 19.00. Det är väldigt märkligt, här tycks lektioner kunna ligga placerade hur sent som helst. När jag kom hem klockan 19 idag hade tydligen en av mina roomies precis gått hemifrån för att ha en lektion.
 
Skylt på vägen mellan boendet och skolan.
 
De är överallt! Här står en på just den vägen där föregående skylt är uppsatt. Helst ska man inte gå närmare än 3 meter, men vägrar de flytta på sig som den här har man inte så mycket val... 
 
De nyinköpta skorna gör det lite mer motiverande att ge sig ut och motionera! 
 
 

Idag har jag varit i rätten…

Kategori: Allmänt

Ja idag har jag besökt rätten i Marochydore. Jag läser en kurs som heter ”The writer and the law” vilken i korthet handlar om journalistik och publiceringslagar. Det är en rätt bred kurs så vi berör även juridik i vid mening. Tack vare detta har vi denna vecka chansen att besöka rätten. Vi kom alltså dit ca 25 studenter och slog oss ner i rättssalen, vilket gjorde en av poliserna där ganska nervös. Han menade att vissa åtalade som skulle komma in i salen eventuellt skulle misstycka, trots att det är rättegångar öppna för allmänheten att ta del av. När den första åtalade varit inne i salen ett tag och alla inblandade babblat på ett språk som för mig var näst intill oförståeligt, kom jag på mig själv att undra hur sjutton jag hamnat där?! Språket var givetvis engelska, men tack vare alla fackliga juridiska termer kan jag utan att överdriva säga att jag kanske förstod 50 procent av allt som sades… Min andra månad i Australien satt jag alltså och lyssnade till personer som gjort inbrott och bränt bilar för flera hundra tusen kronor. Jag kan med andra ord intyga att jag är på en högst lärorik och spännande resa här borta!

 

Här bor jag!

Kategori: Allmänt

Eftersom några uttryckt en nyfikenhet över hur jag bor härborta har jag tagit lite bilder. Och ja, det är alltid sådär kliniskt rent och städat i lägenheten..... 
 
Vår balkong
 
Delat kök och vardagsrum
  
 
Vår "tvättstuga"
 
Mitt sovrum
 
 
Mitt badrum 
 
 
 
 
 
 

Ny blogg!

Kategori: Allmänt

Nu har jag äntligen skaffat en blogg, vilket jag lovade att göra innan jag åkte. Min avsikt är att försöka uppdatera den så ofta jag hinner/orkar/kommer ihåg, men med tanke på att det tog mig över en månad att skapa bloggen har inte ens jag så höga förväntningar.
 
Som sagt har redan en månad gått och jag har gjort mig hemmastadd här i mitt lilla rum på studentboendet Unicentral. Jag delar lägenhet med två australiensiska killar och en amerikansk tjej. Ingen av dem är äldre än 21 så jag har snällt fått ta på mig rollen som gammal och förståndig (städtant). De är alla jättetrevliga så jag har egentligen ingenting att klaga på... Vi delar bara kök, vardagsrum och ballkong så det kan ibland gå dagar innan vi ser varandra allihop. Våra rum är utrustade med det nödvändigaste och vi har egna badrum, vilket är skönt. Dock verkar kunskapen om isolering inte ha nått hit till Australien ännu. Då det är vinter här nere nu är nätterna extremt mycket kallare än dagarna och bristen på isolering i husen gör att alla (nästan) har legat och huttrat hela nätterna igenom. Vissa nätter har jag sovit med dubbla byxor och tröjor samt ett tjockt täcke. Ansiktet och framförallt näsan har varit helt iskallt (nej jag överdriver inte). Men har dock förstått att vissa sovrum är mer utsatta. "Solsidan" av husen är mer uppvärmda. Givetvis blev inte jag tilldelad ett rum på solsidan... Men det kommer jag nog vara ganska glad över framöver när sommaren kommer. Vädret har förändrats mycket under den månaden jag varit här nere, och det är inte i närheten så kallt som det var när jag kom hit den 7 juli. Dagarna har varit behagliga hela tiden, men jag märker stor skillnad på nätterna (nu räcker det med ett par byxor och en tröja). Min ena roomie har åkt hem till sin mamma över helgen så jag passade på att låna hans portabla element så i natt lär jag dock inte frysa!
  
Området där jag bor är ett studentområde med många (vet inte hur många, kanske 100?) lägenheter, varav de flesta med fyra rum i. Det kryllar av studenter av alla möjliga nationaliteter. Trots detta fick jag i början av tiden här känslan att hela Skandinavien emigrerat hit. Det är otroligt många svenskar och norrmän som pluggar här, vilket jag inte hade någon aning om innan jag åkte hit. Jag kom ju hit för att lära mig bättre engelska, men pratar nästan lika mycket svenska. Det är väldigt förvirrande ibland eftersom jag tvingas växla mellan språken titt som tätt.
 
Jag har inga som helst tvivel om att jag kommer trivas här, hur länge jag nu väljer att stanna (det är lite oklart). Skolan är jättebra, dock är upplägget lite annorlunda från hur jag är van. Vi läser fyra kurser samtidigt under hela terminen vilket jag tycker är ganska negativt. Då de flesta av mina kurser är ganska snarlika flyter de samman till en stor klump där jag inte riktigt har koll på vad som sker i varje kurs.. Men jag tror att det kommer att klarna lite allt eftersom veckorna går! 
 
Detta får nog räcka för den här gången. Jag har mycket att berätta men nu kurrar det i magen! 
 
Stay tuned! 
 
 
Bjuder på några random utvalda bilder från Mooloolaba beach och Uni: